Příměstká farma ZE-ZA-HRÁTKY se nachází na okraji města Olomouce v krásné lokalitě CHKO Litovelské Pomoraví. Od roku 2017 se věnujeme produkci organické zeleniny a ovoce s důrazem na kvalitu, pěstování s použitím přírodních hnojiv a postřiků a využitím šetrné techniky pro obdělání půdy.
Nejsme certifikovaní biozemědělci, ale pěstujeme způsobem blízkým k přírodě. Hnojíme pouze kompostem, organickými hnojivy a koňským hnojem. Nepoužíváme těžkou techniku, kromě orby je všechno sázení, plevelení i sklízení děláno ručně. Pěstujeme jako naše babičky a dědečkové. Každou sazenici musíme vzít, ručně ji zasadit, zalít, okopat a pak ručně sklidit.
Při práci se snažíme být přítomní a mít čistou mysl. Máme za to, že zralá přírodně vypěstovaná zelenina uchovává pozitivní energii, díky kterým je pak jídlo chutnější, lépe stravitelné a přináší do života více radosti.
Sklízíme pouze zralé kusy a kromě zeleniny, která je určená k uskladnění (mrkev, řepa, brambory ..), neleží u nás nic déle než pár dní. Sklízíme tedy pouze tolik, kolik prodáme.
Pěstujeme téměř veškerou zeleninu, která má ráda místní hanácké podmínky. Jde nám také o pestrost, aby pokrmy ze zeleniny byla zábava, takže u nás seženete i různé netradiční druhy či barevné odrůdy.
saláty - hlávkový, dubagold, dubared, ledový, pekingské zelí, čínské zelí Pak Choi
listová zelenina - špenát, mangold, rukola, polníček
zelí - zelí bílé a červené, špičaté, pekingské zelí, čínské zelí Pak Choi
košťáloviny - kedluben, květák, brokolice, kapusta, kadeřávek
kořenová zelenina - celer bulvový a řapíkatý, ředkvičky, mrkev, petržel, pastiňák, řepa, brambory, cibule, česnek, pórek
letní zelenina plodová - rajčata, papriky, okurky, lilek, fenykl, dýně máslová, dýně hokaido, cuketa, patizon, kukuřice
cibuloviny - cibule, česnek, pórek
luštěniny - hrášek, fazole lusky
melouny - vodní, cukrový
bylinky - petrželka, libeček, bazalka, rozmarýn, tymián, kerblík, pažitka, ..
Většinu zeleniny sklízíme čerstvou těsně před jejím prodejem. Proto si můžeme dovolit sklízet zeleninu zralou a v tom nejlepším stavu. Pouze kořenovou zeleninu a cibuloviny ukladňujeme. Pro větší přehlednost jsme si pro letošní sezónu vypůjčili tabulku zeleniny dle dozrávání, kterou najdete vpravo. Můžete tam i vidět, kterou zeleninu u nás najdete vždy čerstvou a kterou skladujeme.
ZE jako ZELENINA... protože pěstování zeleniny je naším hlavním posláním.
ZA jako ZAHRADA... pěstujeme na ploše cca 1,5 ha a kromě pole obhospodařujeme také ovocný sad a zahradu v okolí pole. Naše pole je v porovnání s konvenčně obhospodařovaným poměrně malé a proto se cítíme být spíš zahradníky nežli zemědělci.
a HRÁTKY... abychom při své práci byli šťastní, je třeba přijmout fakt, že vesmír je hravý. Ne vždy se vše daří podle plánu, obzvláště když si s námi začne pohrávat počasí. Navíc na pole pozýváme také děti a rodiny s dětmi, kteří u nás ....
Pozemek se nachází v katastru Olomouc – Řepčín, uprostřed území tzv. „Hejčínské louky“. Je to příměstská oblast, kde zemědělská činnost prolíná s rekreačním ruchem, a přitom je zde příroda obdivuhodně živá až divoká. V současné době tedy hospodaříme na pozemku o celkové rozloze 1,5 hektaru, z čehož švestkový sad tvoří 0,5 hektaru a jeden hektar je využíván pro pěstování zeleniny.
Rádi bychom zde navázali na tradici našich předků, kteří v této krajině hospodařili ještě před nástupem intenzivního zemědělského využívání. Pozemek, na kterém hospodaříme, máme v dlouhodobém pronájmu od paní Milušky Hufové, rodačky z Řepčína. Rodina paní Hufové využívala pozemek pro pěstování zeleniny po desetiletí.
Petr při jednání o pozemku s paní Miluškou Hufovou a jejím synem
Pozemek jsme převzali k užívání v roce 2015 v podobě intenzivního ovocného sadu. Stromy, převážně švestky, zde byly vysazeny asi před 15 lety a byly v zanedbaném stavu. Pro nápravu stávajícího stavu a pro naše účely bylo nutné udělat radikálnější změny. Za velké podpory našich přátel jsme ponechali pouze vitální jedince při okrajích pozemku a zbytek stromů bylo nutno vykácet, vytrhat kořeny a zornit půdu. Ponechané stromy postupně zmlazujeme, věnujeme jim péči a věříme, že našemu pozemku budou ještě dlouho poskytovat příležitostný stín a ochranu před větrem.
Naše první úroda nebyla překvapivě zeleninová, ale ovocná. V roce 2016 nám stromy v sadu přinesly obdivuhodně velkou úrodu švestek. Díky tomu jsme si mohli zkusit vyrábět naše první produkty k prodeji. Vyzrálé švestky jsme sbírali každý den a vyráběli dětské přesnídávky, povidla i slivovici. Největší úspěch však slavila švestková pomazánka s kakaem, kterou jsme pojmenovali „Švestkotela“.
Od roku 2017 pěstujeme zeleninu a dodáváme ji do olomouckých restaurací, obchodů a prodáváme formou bedýnkového systému a přímým prodejem. Daří se nám dodržet předsevzetí a pěstovat v souladu s přírodou tak, aby zelenina byla nejen chutná, zralá a pestrá, ale prospěšná pro lidské zdraví.